Menu
  • Gratis verzending binnen NL
  • Veilig betalen
  • Klantenservice:  +31 6 10603703
English

Blog

 

Naar de webshop

Zijden sjaals uit Haïti

Kunstenares Atis Fanm maakt zijden sjaal

08/01/2011 - Counting Flowers verkoopt een bijzondere collectie sjaals uit Haïti, een van de armste landen ter wereld. De zijden sjaals worden met de hand beschilderd door een groep vrouwen van het eilandje la Gonave (‘Lagonav’ in het Creools). De verkoop van hun sjaals zorgt voor inkomsten die hard nodig zijn in een land dat het zo hard te verduren heeft.

Het is bijna een jaar geleden dat Haïti getroffen werd door een zware aardbeving.  Een jaar van noodhulp, eerste stappen richting wederopbouw, cholera en moeizaam verlopen verkiezingen. Ongeveer een miljoen mensen leeft nog in tenten.

Net zoals in heel Haïti, zijn de meeste mensen op la Gonave zeer arm. Het is voor veel mensen een dagelijkse strijd om voldoende inkomsten bij elkaar te sprokkelen voor rijst, brandstof of medicijnen.

Op initiatief van een directeur van een lokale school en een Amerikaanse kunstenares is twaalf jaar geleden Atis Fanm Matènwa (Creools voor ‘Vrouwelijke Kunstenaars uit Matènwa’) opgezet.

Het doel van het initiatief was de vrouwen uit Matènwa een kans te bieden extra inkomsten te verdienen door de inzet van hun creativiteit. Het idee om traditioneel Creoolse afbeeldingen te schilderen op zijden sjaals bleek al snel een succes.

Zo is voor het beschilderen van de zijden sjaals geen opleiding vereist, maar gaat het met name om de persoonlijke creativiteit van de getalenteerde vrouwen en de tijd die zij bereid zijn te steken in het met de hand beschilderen van de sjaals.

Bovendien zijn sjaals een traditioneel accessoire in Matènwa. ‘Mouchwa’ is het Creoolse woord voor een sjaal die de vrouwen om hun hoofd dragen.

Het resultaat mag er zijn. Over de jaren heeft het initiatief geleid tot een klein, lokaal georganiseerd en getalenteerd kunstenaarscollectief. Inmiddels bestaat het collectief uit maar liefs achtenveertig vrouwen die unieke handgeschilderde en gesigneerde zijden sjaals maken.

Bekijk de zijden sjaals uit Haïti.
Bekijk de gehele collectie sjaals in de webwinkel.
Bezoek de homepage.
Bekijk het overzicht van alle Sjaal blogartikelen.

« Vorige         -         Volgende »

Meest bekeken sjaals