Menu
  • Gratis verzending binnen NL
  • Veilig betalen
  • Klantenservice:  +31 6 10603703
English

Blog

 

Naar de webshop

Zijden sjaal van Vinita

Zijden sjaals van Counting Flowers

22/11/2010 - Vinita is een Thaise kunstenares gespecialiseerd in het verven van zijde. Of het nu om batik, tie-dye of andere verftechnieken gaat, Vinita weet de prachtigste kleuren tot leven te brengen.

Wij hebben Vinita thuis bezocht, waar zij haar werkplaats heeft. Zij vertelde dat zij de Kunstacademie in Bangkok heeft gevolgd maar dat er gewoon geen geld te verdienen is met de verkoop van kunst. Omdat er toch brood op de plank moet komen, is zij zich gaan toeleggen op het verven van zijden sjaals.

Haar werkplaats bevat twee butagasflessen die drie grote pannen verwarmen. In de pannen liggen de sjaals die Vinita nu aan het verven is. Omdat zij zelden tevreden is met de kleur van de verf die zij koopt, mengt zij diverse kleuren met elkaar om tot het juiste resultaat te komen.

Het verven van zijde is een arbeidsintensief proces. Vinita koopt onbewerkte zijde in uit Laos en Vietnam. De zijde wordt eerst gekookt waardoor de stof zacht wordt. Alle zijden sjaals worden vervolgens per stuk behandeld. Hoe meer kleuren een sjaal heeft, hoe tijdrovender het verfproces is geweest.

Vinita legt uit hoe zij een sjaal in tie-dye techniek verft: De zijden sjaal wordt eerst in een pan verf gelegd om de basis te kleuren. Vervolgens legt zij een knoop in de zijde waarna de sjaal weer in een verfpan wordt gelegd. Daarna wast zij de zijden sjaal zodat de kleuren later niet zullen uitlopen. Dan knoopt ze de sjaal opnieuw en legt de zijde in een andere verfpan. Dit proces van wassen, knopen en verven gaat door tot zij tevreden is met het resultaat.

De batiktechniek is net zo’n geduldwerk als tie-dye. In plaats van een knoop in de zijde te leggen, gebruikt zij nu was om de stof te beschilderen. Daarna legt zij de sjaal in de verfpan. Daar waar was zit, pakt de verf niet. Na het verfbad wast zij de sjaal en maakt zij nieuwe tekeningen van was.  Ook hier gaat zij door tot het gewenste eindresultaat is bereikt.

Vinita heeft drie mensen in dienst. Tont is haar hoofdverver en zij beschouwt hem een beetje als haar zoon. Het heeft Vinita drie jaar gekost om Tont alle ins en outs van het verven (inclusief het lastige proces van kleuren mixen) te leren. Nu is hij zelfs beter dan zij is, vertelde zij trots.

De dames Wilai en Renu werken ook bij Vinita. Zij helpen haar met de afwerking van de sjaals, inclusief strijken en verpakken.

Bekijk Vinita’s zijden sjaals.
Bezoek onze homepage.

Vinita [credits: Bjorn Slis]

« Vorige         -         Volgende »

Meest bekeken sjaals