Menu
  • Gratis verzending binnen NL
  • Veilig betalen
  • Klantenservice:  +31 6 10603703
English

Blog

 

Naar de webshop

Zijden sjaal geweven in buna techniek uit West-Timor

Zijden sjaal in buna stijl uit Indonesie

12/09/2011 - Lokatie: West-Timor, een eiland in het oosten van Indonesiƫ, behorende tot de eilandengroep Nusa Tenggara Timur. Vanuit hoofdstadje Kupang rijden we per lokale bus naar het noorden van het eiland. Een rit van ruim vijf uur door de bergen van dit droge, rode eiland.

Bij het eindstation wringen we ons in een bemo, een felgekleurd minibusje met knallende muziek uit de speakers waar altijd nog een paar passagiers extra inpassen.

Uiteindelijk arriveren we op de plaats van bestemming. We zijn op bezoek bij een dorpje waar de weefgroep ‘Hidup Baru’ actief is. De vrouwelijke wevers zijn berucht om hun katoenen ikats maar vooral ook om hun unieke, kleurrijke, zijden buna patronen.

De buna weeftechniek komt specifiek uit West-Timor. Master wevers knopen in traditionele patronen felgekleurde zijdedraden om de scheringdraden (de draden die op het weefgetouw gespannen zijn). Bij echte buna masters zijn de voor- en achter zijde van hun textiel identiek.

Het kost een wever twee tot drie maanden om een sjaal in buna patroon te vervolmaken. De sjaals zijn een ware kleurexplosie en geven uiting aan de (vaak luidruchtige) creativiteit en cultuur van de West-Timorezen.

Omdat een buna sjaal zeer arbeidsintensief is, zijn de sjaals duur. We hebben een exemplaar gekocht en met de dames afgesproken dat ze altijd nieuwe exemplaren voor ons willen weven. Bovendien hebben we nog enkele bijzondere zijden ikat sjaals van hen gekocht.

De zijden buna sjaal en andere unieke sjaals uit West-Timor zijn vanaf oktober online te vinden, exclusief bij Counting Flowers.

Zijde in buna techniek uit West-Timor in Indonesie

Bijzonder kleurrijke buna patronen uit West-Timor

Bekijk de collectie sjaals van Counting Flowers.
Bezoek de homepage.
Bekijk het overzicht van Sjaal blogartikelen.

« Vorige         -         Volgende »

Meest bekeken sjaals