Menu
  • Gratis verzending binnen NL
  • Veilig betalen
  • Klantenservice:  +31 6 10603703
English

Blog

 

Naar de webshop

Sjaals van Panmai

Zijden sjaals in khit van Panmai-Counting Flowers

17/01/2011 - Counting Flowers heeft deze week een aantal unieke zijden sjaals van de Panmai coöperatie uit Thailand gekocht. De prachtige sjaals zijn met de hand geweven en zijn geverfd in bijzondere tinten gemaakt van natuurlijke kleurstoffen.

De dorpen van de leden van de coöperatie bevinden zich allemaal in de Isan provincie, in het noordoosten van Thailand. Isan is een arme provincie waar mensen voornamelijk leven van landbouw.

Het is echter ook de provincie van weeftalenten. Vooral vrouwen, die in de avonduren en als de oogsttijd voorbij is, extra inkomsten proberen te verdienen met het weven van sjaals.

De vrouwen en mannen die zijn aangesloten bij de Panmai groep zijn betrokken bij iedere fase die leidt tot het eindproduct, de zijden sjaal. Zij verzorgen de zijderupsen en onderhouden de moerbeibomen waar de zijderupsen van leven.

Daarnaast haspelen zij de zijde en verven de strengen in kleuren die zij zelf gemaakt hebben van natuurlijke grondstoffen.

Tenslotte maken zij een ontwerp en weven zij zijden sjaals op traditionele houten weefgetouwen.

Een aantal sjaals is geweven in de traditionele ‘khit’ stijl. De ‘khit’ komt specifiek uit de Isan provincie en is een weeftechniek waarbij geometrische patronen in contrasterende kleuren op de zijde ondergrond lijken te liggen.

De wevers in Isan kennen gezamenlijk zo’n 72 verschillende patronen en ieder patroon draagt een eigen traditionele naam.

De nieuwe zijden Panmai sjaals zijn vanaf de derde week van februari verkrijgbaar in onze webwinkel.

Ellen Agger en Alleson Kase uit Canada hebben een fotoboek gemaakt over de Panmai groep, tijdens een bezoek aan de coöperatie. Een preview van het gehele boek is online te bekijken.

Lees meer over de Panmai groep.

Bekijk de huidige collectie zijden sjaals van de Panmai groep.
Bekijk de gehele collectie sjaals in de webwinkel.
Bezoek de homepage.
Bekijk het overzicht van alle Sjaal blogartikelen.

« Vorige         -         Volgende »

Meest bekeken sjaals