Menu
  • Gratis verzending binnen NL
  • Veilig betalen
  • Klantenservice:  +31 6 10603703
English

Blog

 

Naar de webshop

Counting Flowers in Bhutan en Nepal

Bhutan Walhalla voor liefhebbers van weven

15/04/2017 - “Bhutan. Geluk is een plaats”. Zo luidt de slogan voor het toerisme in Bhutan, het relatief jonge koninkrijk in de Himalaya. Wat ons betreft goed gekozen, want wij voelden ons grote geluksvogels om in dit prachtige land te zijn, waar de weefkunst integraal onderdeel uitmaakt van het dagelijks leven en de cultuur.

Die weefcultuur, en de ongekend hoge kwaliteit van de weefsels; het kon toch niet langer zo zijn dat sjaals uit Bhutan aan ons aanbod ontbraken.

Bhutan, walhalla voor liefhebbers van weven

Maar waar te starten om die ene mooie sjaal te vinden te midden van het enorme aanbod van  prachtig handwerk? Meer toeval dan wijsheid bracht ons in contact met Kelzang en haar dochters. Kelzang komt van oorsprong uit Lhuentse, de noordoostelijke provincie waar voor vrijwel ieder huis een weefgetouw staat.

Daarmee weven de vrouwen de fijnste, veelkleurige patronen van zijde of van katoen. Vaak zijn de kleuren gemaakt met behulp van natuurlijke verfstoffen, zoals noten, bloemen of wortels.

Het werk is zo verfijnd en arbeidsintensief, dat één doek wel een jaar werk kan zijn. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat als de vrouw weeft, de man zich over het huishouden en de kinderen ontfermt.

Weven in Bhutan
Kelzang weeft met een backstrap weefgetouw terwijl dochter Numo de
techniek uitlegt aan Elike

Vanuit haar winkeltje in Thimpu (de hoofdstad van Bhutan) heeft Kelzang nog steeds contact met de vrouwen in haar geboorteplaats. Kelzang ontwerpt de kira’s (de traditionele Bhutanese jurk die uit drie geweven panelen bestaat) en besteedt een deel van het weven vervolgens uit aan de vrouwen in haar dorp.

Daarmee levert Kelzang een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid in deze afgelegen en economisch minder ontwikkelde provincie. Kelzangs winkel hangt vol met de mooiste kira’s en sjaals. Samen met haar dochter Numo laat ze ons enthousiast de ene naar de andere sjaal zien, en geeft ons uitleg over de boeddhistische en andere symbolen die in de stoffen geweven zijn.

We zijn diep onder de indruk van de kwaliteit van het werk van deze bijzondere en zeer bescheiden vrouw. Iedere sjaal is een meesterstuk. Lastig kiezen! Veel “Oh’s” en “Ah’s” later gaan we met enkele unieke sjaals terug naar het hotel. We kunnen niet wachten totdat we ze op countingflowers.nl met je kunnen delen!

Nieuwe aanwinsten uit Nepal

In Nepal was het een goed weerzien met de wevers van Sana Hastakala, een Fair Trade organisatie die ons alweer zeven jaar de zachtste cashmere en yakwollen sjaals levert.

Het is altijd weer het gevoel in een snoepwinkel te staan, als ze ons in hun magazijn de nieuwste designs laten zien. Er komen bijzondere combi’s voorbij van o.a. yakwol, ruwe zijde en cashmere, in frisse kleuren of prachtig naturel. Genoeg inspiratie voor de nieuwe wintercollectie!

Ook maakten we kennis met een voor ons nieuwe groep wevers: Kimdo Pashmina. De oprichter, Prakash Kanshakar, is de zoon van de stichter van Nepals eerste maatschappelijke organisatie.

De appel valt niet ver van de boom, en Prakash werkt er hard aan om in zijn atelier zo veel mogelijk vrouwen van werk te voorzien, in goede werkomstandigheden. We werden aan de hele groep voorgesteld, en keken met belangstelling naar hun werk.

Uiteindelijk vielen we voor de prachtige cashmere paisleys – een veelgevraagde sjaal die tot onze spijt al een tijdje uit onze collectie was verdwenen.

Weefgroep Kimdo Pashmina
Melanie en Elike temidden van de vrouwen en mannen van Kimdo Pashmina

Yaks spotten

Tot slot wilden we in Nepal de gelegenheid te baat nemen om yaks te zien. Deze indrukwekkende dieren leven hoog in de Himalaya en leveren zeer warme wol die verrassend zacht is.

Yak wolYakwollen sjaals zijn daarom echt onze eigen favoriet!

Met de rugzak op en wandelschoenen aan (en yaksjaal om ;-) trokken we zeven dagen door de, vaak letterlijk, adembenemend mooie Langtang vallei.

Onze gids wees ons iedere keer enthousiast op de dieren, die helaas telkens niet veel groter waren dan onbereikbare bruine stipjes op de bergwand.

De moed zakte ons al een beetje in de schoenen, totdat we op de vierde dag van onze trekking op ruim 4.000 meter hoogte ineens oog in oog stonden met een groepje majestueuze, rustig herkauwende yaks.

Missie geslaagd!

Bekijk onze collectie sjaals in de webshop;
Lees meer over de makers van onze sjaals;
Bezoek de homepage.

 

« Vorige         -         Volgende »

Meest bekeken sjaals