Menu
  • Gratis verzending binnen NL
  • Veilig betalen
  • Klantenservice:  +31 6 10603703
English

Blog

 

Naar de webshop

Eerlijke sjaal

weefster van zijden sjaals

13/11/2010 - Deze unieke sjaals zijn met liefde gemaakt. Het zijn handgemaakte sjaals, vaak thuis geweven. Geen sjaals die met duizenden tegelijk uit een fabriekshal of machine komen rollen. Wij verkopen uitsluitend handgemaakte sjaals van kleinschalige makers. Dat is een principiële keuze.

We hebben de gigantische showrooms gezien. Bij binnenkomst word je eerst langs het “zijde proces” geleid. Je ziet hoe de zijderups zijde maakt en hoe deze vervolgens wordt gehaspeld en geweven tot zijden stoffen. Alles handmatig voorgedaan door een paar dames.

Na de voorstelling word je naar een grote winkelruimte geleid, vol zijden producten. Direct wordt duidelijk dat de weefsters die we eerder gezien hebben dit niet (allemaal) geweven kunnen hebben. Navraag leert dat we de fabriek, waar de zijde wordt geweven, niet kunnen bezichtigen. Maar als we wat willen kopen, kunnen we betalen bij de uitgang.
 
Wij hebben minder gevoel bij machinaal vervaardigde sjaals of fabriekshallen. Het is echter overduidelijk dat mensen een kans moeten krijgen om hun brood te verdienen. Werk, welk werk ook, is een bittere noodzaak. We hopen alleen vurig dat dat zonder uitbuiting gebeurt.

Als wij een productielocatie niet mogen bezichtigen, dan kopen we niet. Machinaal vervaardigde sjaals kopen we sowieso niet. Wij willen ons focussen op handgemaakte sjaals omdat die naar onze mening mooier zijn.

Mooier is een persoonlijke kwalificatie. Wij vinden het zo, maar wat is de achterliggende gedachte? Waarom voelt een kleinschalig, handgemaakte sjaal beter?  
Redenen kunnen zijn:

  1. Je ziet en voelt aan de sjaal dat deze met aandacht is gemaakt;
  2. Sjaals kunnen door de armste mensen worden gemaakt. Met een eenvoudig weefgetouw en veel creativiteit, vaardigheid en geduld worden prachtige resultaten bereikt;
  3. Je weet dat de makers door deze zelfstandige inkomstenbron minder afhankelijk worden van fabrieks- en landeigenaren. De zelfredzaamheid wordt vergroot;
  4. Je weet dat de maker de sjaal thuis of in het eigen dorp heeft kunnen maken, dus geen onacceptabele arbeidsomstandigheden;
  5. Je hoopt dat het inkomen van diegene die de sjaal daadwerkelijk maakt stijgt (meer dan van anderen in de keten) als je hun sjaals afneemt, je hoopt dat daarmee ook hun kansen op een betere toekomst stijgen;
  6. Je weet dat wij de kosten minimaliseren en alle winst uitkeren, dus het maximaal mogelijke komt bij de makers terecht.

Bezoek onze homepage.
Bekijk alle artikelen op onze Sjaal blog.

« Vorige         -         Volgende »

Meest bekeken sjaals