Menu
  • Gratis verzending binnen NL
  • Veilig betalen
  • Klantenservice:  +31 6 10603703
English

Blog

 

Naar de webshop

Organische zijde uit Laos

sjaals van organische zijde

26/10/2010 - Vanaf vandaag kun je bij ons terecht voor sjaals van organische zijde. We hebben onze slag geslagen en een aantal prachtige exemplaren van deze bijzondere eco zijden sjaals gekocht van Mulberries uit Laos.

Wat is organische zijde

Organische zijde is tot stand gekomen zonder gebruik te maken van chemicaliën en pesticiden. De dorpelingen die aangesloten zijn bij Mulberries zijn onderdeel van de hele zijde-cyclus.  Het dieet van de Laotiaanse zijderups bestaat uitsluitend uit moerbeibladeren. Vandaar dat veel families moerbeibomen verbouwen.

De moerbeibomen worden op duurzame wijze onderhouden. De boeren gebruiken organische compost om de grond te voeden en houden de bomen nauwlettend in de gaten om ze in zo goed mogelijke conditie te houden.

Het verbouwen van moerbeibomen is een duurzame optie voor kleine boeren in Laos. Het blijkt een goed alternatief voor de gebruikelijke ‘slash and burn’ traditie, die heeft geleid tot ontbossing en minder vruchtbare grond. Het vormt ook een alternatief voor het verbouwen van opium wat nog steeds veel voorkomt in de regio.

Moerbeibomen leveren de boer niet alleen winst maar verjongen de grond, voorkomen bodemerosie en dragen heerlijke vruchten.

Natuurlijke kleuren

Alle sjaals van Mulberries zijn geverfd met natuurlijke kleurstoffen. De vrouwen van Mulberries zijn kunstenaars als het gaat om het verkrijgen van een groot pallet aan diverse kleuren. Natuurlijke kleuren worden vaak gemaakt van wortels van planten, boomschors en andere materialen die mooie aardse kleuren voortbrengen.

De vrouwen van Mulberries maken echter ook heldere kleuren zoals blauw, rood, oker en oranje door gebruik te maken van bijvoorbeeld indigobladeren en annatto dat wordt gemaakt van de zaden van een orleaanboom.

Zijde uit Laos

Wist je trouwens dat er veel verschillende soorten zijdewormen zijn? De traditionele zijdeworm uit Laos maakt een korte gele draad die alleen met de hand gehaspeld kan worden. Het resultaat is een luchtige, zachte zijde met een heel comfortabel weefsel dat er soms bijna linnenachtig uitziet.

Kortom, we hebben weer iets bijzonders in huis!

Bekijk de eco sjaals van organische zijde in de webshop.
Lees meer over Mulberries.
Bezoek onze homepage.

« Vorige         -         Volgende »

Meest bekeken sjaals