Menu
  • Gratis verzending binnen NL
  • Veilig betalen
  • Klantenservice:  +31 6 10603703
English

GravityLights brengen licht in de duisternis

100 Gezinnen hebben licht dankzij GravityLights

Honderd gezinnen in het vluchtelingenkamp Karenni Refugee site 1 hebben in 2017 GravityLights ontvangen van Counting Flowers. Het kamp bevindt zich in het bergachtige noorden van Thailand langs de grens met Myanmar waar de vluchtelingen oorspronkelijk vandaan komen.

In het vluchtelingenkamp leven vooral mensen die behoren tot het Karenni volk. Samen met tal van andere etnische groepen zijn zij sinds 1985 op de vlucht voor het regiem van de militaire junta.

 

GravityLights

 

Omdat er is geen elektriciteit in het kamp is, zijn mensen gedwongen zijn om ’s avonds kaarsen te branden. Dat beperkt niet alleen de mogelijkheid voor activiteiten in de avonden, het levert ook gevaarlijke situaties op. In juli 2017 is een deel van het kamp afgebrand. De oorzaak was een omgevallen kaars.

De kwetsbare bamboehutten gingen in een mum van tijd in vlammen op. Gelukkig vielen er geen slachtoffers. Wel raakten 75 families hun huis en toch al schaarse bezittingen kwijt.

GravityLights zijn bijzondere lampen, speciaal ontworpen voor mensen die in geïsoleerde gebieden wonen zonder toegang tot elektriciteit. De lampen werken op basis van zwaartekracht.

 

GravityLights uitleg

 

Aan iedere lamp zit een zak waarin stenen of iets anders zwaars gestopt kan worden. Door het gewicht zakt de zak langzaam naar beneden wat elektriciteit oplevert. Na ongeveer 20 minuten raakt de zak de grond. Door hem weer omhoog te hijsen, wordt het proces herhaald. Zo hebben deze 100 gezinnen nu eindelijk echt licht in hun huis.

Wij, Elike en Matthijs, waren in december 2017 in het kamp om uit te leggen hoe de lampen werken en om te helpen met de distributie. De lampen werden door iedereen warm onthaald. Extra leuk was de reactie van een aantal weefsters: “Nu kunnen we voortaan ook in de avonden weven!”.

 

GravityLights brengen licht in de duisternis
Elike in Karenni Refugee site 1 met een van de weefsters

 

Ook zijn we blij dat de meiden van het Women Study Programme dat ook door Counting Flowers gesteund wordt, nu ook ’s avonds kunnen studeren.

Het is vroeg donker in het noorden van Thailand dus licht maakt het leven in ieder geval ietsje makkelijker.

Counting Flowers werkt nauw samen met Women’s Education for Advancement and Empowerment [WEAVE], een Thaise stichting werkzaam in de vluchtelingenkampen in het noorden van Thailand. Via WEAVE worden we op de hoogte gehouden over het gebruik van de lampen.