Menu
  • Gratis verzending binnen NL
  • Veilig betalen
  • Klantenservice:  +31 6 10603703
English

De materialen

Zijde

Zijde

Zijde is vooral door haar glans en bijzondere kleuropname een heel stijlvol materiaal. Zijde voelt zacht, soepel en comfortabel aan en heeft als unieke eigenschap te verkoelen bij warmte en te verwarmen bij kou.

Zijde is lichtgewicht, van nature anti-allergisch en zacht voor de huid. Verder slijt zijde nauwelijks en neemt het relatief veel vocht op.

Er bestaan verschillende soorten zijde. Een van de bekendste soorten is moerbeizijde. Dit is gekweekte zijde van de Bombyx Mori, een bekende zijdevlinder. De vlinder voedt zich uitsluitend met moerbeiblaadjes. Vandaar dat de zijde ook wel moerbeizijde wordt genoemd.

Eri zijde

Eri zijde is een zijdesoort afkomstig van de cocon van de eri zijderups. De rups is makkelijker te houden dan de moerbei zijderups want hij leeft van veel soorten bladeren, zoals bijvoorbeeld van castor, cassave en tapioca.

Het grote voordeel van het houden van de eri zijderups is dat deze bladeren ook menselijke voedselbronnen zijn. De weefgroepen ontvangen dus niet alleen inkomsten uit zijde, maar ook uit de verkoop van castorolie, cassave en tapioca.

Net als de moerbeivlinder plant de eri vlinder zich het hele jaar rond voort. De cocon van de eri zijderups is veel groter dan die van de moerbeirups. De cocon van de laatste bestaat uit één lange ononderbroken draad.

De eri cocon bestaat uit meerdere kortere draden. De eri zijde moet daarom, in tegenstelling tot moerbeizijde die gehaspeld wordt, gesponnen worden.

Eri zijde heeft daarom de kenmerken van gesponnen weefsels. Een iets dikkere en onregelmatige draad geeft de eri zijde het uiterlijk van een mengsel van wol en katoen terwijl het de zachtheid heeft van zijde.

Counting Flowers verkoopt sjaals van 100% eri zijde, met de hand gemaakt door wevers uit baan Tup Klai en baan Pha Na Sawan in het noorden van Thailand. We hebben de sjaals ingekocht via Fai Gaem Mai.

Ruwe zijde

De term ruwe zijde slaat op elke zijdedraad waarvan de sericine, de natuurlijke gom die de zijdevezels beschermt, niet is verwijderd.

Ruwe zijde is dus ongekookt en wordt vaak geweven tot stoffen die zacht zijn om aan te raken, maar die iets ruwer zijn dan andere zijdesoorten. De kracht van ruwe zijde is de prachtige structuur die de draad aan het materiaal weet te geven.

Tips voor de behandeling van alle soorten zijde

Zijde is van nature vuilafstotend en hoeft niet vaak gewassen te worden.

  • Hang zijde niet te lang in zonlicht, droog de sjaal in de schaduw;
  • Gebruik bij handwas steeds een klein beetje zachte zeep in lauw water;
  • Laat zijde niet langer dan 5 minuten in het water, daarna goed uitspoelen;
  • Zijde nooit uitwringen;
  • Strijk de zijde als deze nog een beetje vochtig is. Als de stof droog is, leg er dan een licht vochtige doek op en strijk daar overheen. Zet het strijkijzer altijd in de laagste stand.


De zijden sjaals van Counting Flowers worden handmatig gekleurd. Bij de eerste wasbeurt kan er nog wat kleurstof vrijkomen. Laat de sjaal daarom niet te lang in het waswater en spoel grondig.

Let op: laat parfum en haarlak drogen voor je de sjaal omdoet. Alcohol kan zijde beschadigen.

Deze informatie biedt geen garanties. Wij weten echter uit ervaring dat als je je sjaal met zorg behandelt je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Alpaca wol

Alpaca wol

Alpaca wol is zacht, sterk, licht en warm. De vacht van alpaca's is van een hoogwaardige wolsoort die sterker, warmer en lichter is dan de wol van schapen. Meer over Alpaca wol

Cashmere (pashmina)

Cashmere (pashmina)

Cashmere is de koningin onder de wolsoorten. Cashmere, ook wel bekend als pashmina, behoort tot de meest luxe en zeldzame wolsoorten die je kunt vinden. Meer over Cashmere (pashmina)

Katoen

Katoen

Katoen is een zachte vezel die uit de zaden van de katoenplant groeit en is een weefsel dat heel prettig aanvoelt op je huid. Katoen is sterk en slijt nauwelijks. Verder is katoen luchtdoorlatend en h.. Meer over Katoen

Linnen

Linnen

Linnen is een prachtige stof, gemaakt van vlas, die moeilijker te maken is dan wol of katoen. Linnen is vooral geliefd omdat het er mooi uitziet, heerlijk koel aanvoelt in de zomer, en sterker is dan .. Meer over Linnen

Lotus zijde

Lotus zijde

Lotus zijde is een zeer exclusief en weinig voorkomend materiaal. De zijdedraad komt uit de stengel van een lotusbloem en is dus 100% diervriendelijk. Meer over Lotus zijde

Merino wol

Merino wol

Merinowol is een zeer zachte en comfortable wolsoort, aangenaam in de zomer en de winter. Meer over Merino wol

Mohair

Mohair

Mohair is een zachte, comfortabele wol gemaakt van het lange krulhaar van de angorageit. Mohair heeft een prachtige glans en is heel veerkrachtig en wordt daarom gebruikt voor de meest luxe weefsels. Meer over Mohair

Schapenwol

Schapenwol

Schapenwol wordt al eeuwen gebruikt voor weefsels en is vooral bekend omdat het zeer goede isolerende eigenschappen heeft. Wol is kortom heerlijk warm. Verder is wol brandwerend en water- en vuilafsto.. Meer over Schapenwol

Wilde zijde

Wilde zijde

Er bestaan diverse soorten zijde. Een belangrijk onderscheid is die tussen de gewone (moerbei)zijde en wilde zijde. De moerbeirupsen worden gekweekt terwijl de wilde zijde afkomstig is van de rupsen v.. Meer over Wilde zijde

Yak wol

Yak wol

Yak wol is zacht, soepel en heel warm. De wol wordt gemaakt van het fijne onderhaar van de yak, een Aziatische hooglandrund. Yak wol is van nature bruin tot zwart gekleurd. Meer over Yak wol