Menu
  • Gratis verzending binnen NL
  • Veilig betalen
  • Klantenservice:  +31 6 10603703
English

Blog

 

Naar de webshop

Zijden sjaals uit Cambodja

Weefster weeft zijden sjaal in Cambodja

06/06/2012 - Met de vlam in de pijp! Per brommer rijden we door het Cambodjaanse platteland. We gaan op bezoek bij de wevers van onze sjaals. Cambodja heeft een aantal geasfalteerde hoofdwegen. Het binnenland bestaat echter vooral uit karrensporen, onbegaanbaar tijdens het regenseizoen.

Wij hebben geluk. De eerste fase van het regenseizoen is begonnen maar het heeft een aantal dagen niet geregend. Met de brommer is het nog net mogelijk om de modderpaden vol hobbels en kuilen te bedwingen.

We weten dat we gearriveerd zijn als we de eerste huizen op palen zien met daaronder weefgetouwen. Als we afstappen horen we overal het geklop van de spoel. De mensen leven hier van de landbouw en verdienen inkomsten met hun weefwerk. Ze zijn arm en kunnen iedere cent gebruiken.

We zien overal tekenen van de wevers: de weefgetouwen, grote pannen vol verf waarin zijde gekookt en gekleurd wordt, zijden strengen die te drogen hangen, stapels sjaals die klaar zijn voor de verkoop.

De families die de zijden sjaals van Counting Flowers maken, laten ons zien hoe zij werken. De sjaals van ruwe zijde in contrasterende kleuren worden geweven door de vrouwen van een van de families. De dames leveren prachtig regelmatig weefwerk af. Als er aan een sjaal gewerkt wordt, wisselen zij elkaar vaak af. Wie tijd heeft, klimt achter het weefgetouw.

Bij een andere familie worden we rondgeleid door moeder en dochter. Deze familie is gespecialiseerd in natuurlijke kleurstoffen. Al hun zijde wordt geverfd met kleuren gemaakt uit bast, lak, zaden en kruiden.

Als het regenseizoen in alle hevigheid losbarst, raken de families afgesloten van de bewoonde wereld. De karrensporen zijn dan onbegaanbaar omdat het water hoog staat. De mensen trekken zich terug in hun huizen op palen, en er kan niet meer geweven worden.

Zijden sjaals uit Cambodja zijn van zeer bijzondere kwaliteit. De kleuren zijn prachtig, de zijde heeft een warme glans en de designs variëren van contemporair tot traditioneel. Iedere sjaal is van A tot Z met de hand gemaakt.

Counting Flowers heeft een nieuwe collectie zijden sjaals uit Cambodja gekocht die vanaf juli 2012 in de webshop verkrijgbaar zal zijn.

Wil je nu al meer zien van onze zijden sjaals uit Cambodja, bekijk dan de sjaals van ruwe zijde van Ratanak Khmer en de zijden sjaals van Craft Village.

Bezoek de homepage van Counting Flowers.
Bekijk alle sjaals in de webshop.
Bekijk het overzicht van onze Sjaal blogartikelen.

Twijnen van zijdedraad in Ca,bodja

Weef dorp zijden sjaals Cambodja

Weefster van zijden sjaals in Cambodja

Modderpad in Cambodja

Wever twijnt zijdedraad

Weefster maakt zijden sjaal

Weefster werkt aan zijden sjaal

Wevers van Cambodiaanse zijden sjaals

« Vorige         -         Volgende »

Meest bekeken sjaals