Menu
  • Gratis verzending binnen NL
  • Veilig betalen
  • Klantenservice:  +31 6 10603703
English

Blog

 

Naar de webshop

Uniek in Europa: lotus zijde!

Unieke lotus zijde sjaals

18/02/2020 - Het is ons weer gelukt enkele sjaals van lotus zijde te bemachtigen. Dit is iets heel bijzonders, want alleen in Myanmar verstaan vrouwen de kunst van het maken van lotus zijde en het verwerken van dit materiaal.

Myanmar kent een zeer sterke weeftraditie. Het land staat bekend om haar hoogwaardige kwaliteit handgeweven zijde. Naast zijde zijn ook de katoenen doeken met complexe tribal patronen een lust voor het oog.

Uniek voor Myanmar is het weven met lotus zijde. De omgeving van Inle Lake is de enige plek op de wereld waar lotus zijde wordt gemaakt. Wevers halen de ragfijne draden uit de stengel van de lotusbloem en verwerken die tot een dunne draad. Voor een halve meter draad zijn vijf lotus stengels nodig. Een heel arbeidsintensief proces dat een zeer zeldzaam en exclusief materiaal oplevert.

De lotusbloem is van grote betekenis voor Myanmar. Deze prachtige heilige bloem staat binnen het Boeddhisme in het land symbool voor het reinigen van de geest. Er wordt zelfs beweerd dat het dragen van lotus zijde ervoor zorgt dat je je rustig gaat voelen en dat het je helpt bij het mediteren.

De oorsprong van lotus zijde gaat meer dan honderd jaar terug toen een meisje een lotusbloem plukte uit het meer (Inle Lake) om te offeren aan de lokale Boeddhistische tempel. Zij ontdekte de dunne draad uit de stengel van de bloem die bloot kwam te liggen vanwege het plukken. Het meisje besloot de draad te spinnen en weefde er  vervolgens een speciale habijt van voor haar favoriete monnik. Vandaag de dag leeft deze traditie nog steeds voort rondom Inle Lake.

« Vorige         -         Volgende »

Meest bekeken sjaals