Menu
  • Gratis verzending binnen NL
  • Veilig betalen
  • Klantenservice:  +31 6 10603703
English

Blog

 

Naar de webshop

Cashmere en Yakwol uit Nepal

Cashmere pashmina uit Nepal

22/03/2015 - We zijn net terug uit Nepal waar we de wevers hebben ontmoet die verantwoordelijk zijn voor onze populaire cashmere pashmina's en exclusieve sjaals van yakwol. Het is altijd bijzonder om bij wevers op bezoek te gaan. In de eerste plaats gaat het om getalenteerde vakmensen en daarnaast leren we zelf weer veel omdat wevers overal in de wereld andere weeftechnieken hanteren.

In Nepal werkt Counting Flowers samen met Mahila Utthan Pashmina Udhyog, een Fair Trade weefgroep in Kathmandu. De wevers aangesloten bij deze weefgroep blinken uit in het weven van cashmere pashmina's en sjaals van yakwol.

Ik was in Nepal samen met medebestuurder Melanie. Tijdens ons bezoek aan de weefgroep kregen we uitleg van Ramila en Prakash. Ramila werkt voor de lokale Fair Trade organisatie Sana Hastakala en Prakash is aangesloten bij de weefgroep.

Cashmere en yakwol uit Nepal

Een deel van de wevers, Ramila, Prakash, Melanie en Elike.

Zij vertelden dat omdat er in Nepal zelf niet voldoende cashmere en yakwol te vinden is, de wevers beide wolsoorten inkopen via een leverancier in Mongolië. Het spinnen, verven en weven wordt vervolgens in de werkplaats van de wevers in Kathmandu uitgevoerd.

We hebben een aantal bijzondere cashmere sjaals ingekocht. Tot nu toe verkoopt Counting Flowers zachte cashmere pashmina's van een 'regular' dikte. Vanaf mei komen daar een aantal lightweigt (90 gram) en super lightweight (50 gram) pashmina's bij. Deze sjaals zijn ragfijn geweven van de fijnste kwaliteit cashmere. Een lust voor het oog en een must-have deze zomer.

Lightweight cashmere sjaal

We hebben een aantal prachtige lightweight cashmere sjaals besteld die nu geweven worden. Elike hier samen met Ramila en Rojina.

Daarnaast hebben we met de wevers gesproken over nieuwe mogelijkheden met yakwol. Yakwol is een heel exclusieve en daardoor kostbare wolsoort. Nepal ligt vol met felgekleurde yakwollen sjaals waardoor het lijkt alsof het een heel normaal produkt is. Deze sjaals zijn echter allemaal gemaakt van een mix van acryl en gewone wol.

Echte yakwol is bijna alleen maar verkrijgbaar in donkerbruin en zwart, de oorspronkelijke kleuren van het dier. Wil je de wol in andere kleuren dan moet je op zoek naar moeilijk vindbare lichtgrijze yakwol die geverfd kan worden.

Door yakwol te combineren met bijvoorbeeld ruwe zijde kan er wel kleur aan de sjaal toegevoegd worden. We hebben prachtige voorbeelden gezien en ook maar meteen besteld. Benieuwd wat jullie ervan zullen vinden!

Elike van Sluis
Founder

Sjaals weven in Nepal

 

Handmatig spinnen van cashmere

 

Wevers in nepal

 

Weven van yakwol in Nepal

 

Lees meer over de makers van de cashmere en yak sjaals;
Bezoek de webwinkel;
Bekijk alle sjaals van deze weefgroep;
Bezoek de homepage.

« Vorige         -         Volgende »

Meest bekeken sjaals